Medlemsträff - Studiebesök
på Eskilskällan och Stadsarkivet
22 mars 2023

Eskilstuna Vykortsförening genomförde onsdagen den 22 mars 2023 ett studiebesök på Eskilskällan och Stadsarkivet.

Eskilskällan på Stadsbiblioteket
Oskar Nilsson, samordnare på Eskilskällan, hälsade oss välkomna och inledde med att visa Eskilskällans lokal i stadsbiblioteket där litteratur om Eskilstuna kommun och även Sörmlandslitteratur finns. Ett utmärkt ställe att söka information om vår kommun.

Internetsökning
Gruppen intog Gunborg Nymans rum där Oskar fortsatte med att berätta om vilka som ingår i Eskilskällans medorganisationer - Stadsarkivet, Stadsbiblioteket, Stadsmuseum och Sörmlands museer. Han visade hur sökning på internet går till och där vi alla lärde oss nya vägar.

Kända fotografer från förr
Oskar berättade också om kända Eskilstunafotografer som finns representerade i samlingarna, som bl.a. Knut Brydolf och Teddy Aarni.
Vi hjälpte alla till med att lista upp de fotografer vi känner från vykortens värld. Listan gjordes lång. Många av fotograferna fanns utmed Kungsgatan.

Därefter fick gruppen besöka stadsarkivet där vi fick se massor av bilder. Det visades porträtt- och gruppbilder, bilder på miljöer och vackra gamla kartor. En sann skatt med dokuemnt och bilder som vi tidigare inte sett.
Bland bilderna på väggen hänger ett porträtt på Oskar Nilssons farfars far, F O Nilsson. I hans fastighet fanns bl.a. en fotoateljé vars innehavare var kända för oss i föreningen.

Inbjudan till forskning
Gruppen inbjöds att komma tillbaka och studera material från Eskilskällans institutioner i forskarsalen på stadsbiblioteket. En inbjudan som gav uppslag till nya aktiviteter i föreningen. Det som fångade intresset var framför allt flygbilder över Eskilstuna, men det finns mycket mer att undersöka på Eskilskällan.

Nöjda besökare
Besöket avslutades med frågor och en varm applåd för ett mycket uppskattat studiebesök. En Eskilstunarelaterad bok, Sablar också!, överlämnades som tack till Oskar för ett oerhört intressant och spännande studiebesök!

Yvonne Karlsson, sekreterare och webmaster

Bilder från mötet ses nedan.
Fotografer: Else Dahl, Ann-Britt Torsek och Yvonne Karlsson
 
Oskar Nilsson, samordnare på Eskilskällan, berättade om organisationen Eskilskällan.
 
Eskilskällan består av många saker, inte enbart fotosamlingar. Här kan man finna sitt betyg från småskolan, personakter där det kan finnas bl.a. kärleksbrev och annat.
 
Deltagarna lyssnar uppmärksamt! Från vänster syns Folke Johansson, Frasse Szabo, Else Dahl, Anders Johansson, Lennart Pettersson och Ingrid Larsson.
 
På andra sidan bordet syns från vänster Inga-Lill Hedin, Kerstin Hillman, Hans Jönson, Britten Torsek, Gudrun Hillman, Folke Johansson och Frasse Szabo. Ja, jag vet - en del vill vara med på foto flera gånger!
 
Korridor med foton. Tog en evighet att ta sig igenom! Så himla intressant!
 
Yvonne hamnade också på bild. Till vänster syns Britten. Vi lyssnade alla mycket koncentrerat på vad Oskar Nilsson hade att berätta!
 
Från vänster: Inga-Lill, Kerstin, Hans och Britten.
 
Närbild på Gudrun och Folke.
 
Oskar visar stadsfullmäktige från början av 1900-talet.
 
Gruppen studerar foton på väggen!
 
Skolfoto från Torshälla. Barnen är uppklädda och väldigt allvarliga.
 
Stadsarkivet. Inramade foton av olika slag. Här tog det återigen en stund att ta sig vidare i korridoren. Fin karta, kolorerad. Gruppfoton. Porträttfoton.
 
Folke studerar foto med intressant information på!
 
Inbundna böcker, väger massor!, med information från skolvärlden.
 
Sörmlandsposten var en tidning som gavs ut och lästes flitigt.
Här finns också kärleksbrev och foto på den som skrev brevet och
den som fick brevet.
 
Välskrivning! Ett tidsdokument från förr! För oss i Vykortsföreningen var glädjande att se vykortet i form av Lyckönskning till någon.
 
Som TACK för en intressant vandring bland foton och dokument
överräcktes en bok till Oskar!
 
Han, Oskar alltså, fick också en varm applåd av deltagarna!
 
Fotoväggen!
 
 
Tack för en mycket trevlig och intressant vandring bland foton, dokument, negativ och annat som finns på Eskilskällan och stadsarkivet. Tack Oskar för information om hur man kan söka på internet! Du fick igång hjärnverksamheten också när vi skulle komma ihåg alla fotografer i Eskilstuna. Tack också för inbjudan att kunna beställa fram material för närmare studium!