Månadens vykort
Förr och nu
 
Juli/augusti månads vykort (2017)


Vykortet tillhör en medlem i
Eskilstuna Vykortsförening

 

Torshälla, Kyrkan, tidigt 1900-tal

De äldsta delarna av den nuvarande kyrkobyggnaden i sten uppfördes i romansk stil på 1100-talet. Den uppfördes på den gamla offerplatsen Torsharg, enligt Wikipedia.
1317 fick Torshälla stadsrättigheter och stadens snabba befolkningstillväxt gjorde att en tillbyggnad av kyrkan blev nödvändig.
Ett nytt långhus byggdes till, vid västra sidan, och det tidigare långhuset blev kor.
Under 1400-talet tillkom kyrktornet och vapenhuset och innertaket försågs med valv. Man kallar till sig den unge målaren Albertus Pictor, då boende i Arboga, för att dekorera valven. Endast det östligaste valvet blir målat. Mest omtalad är bilden av Abraham som fäster ett par brillor på näsan, troligen den äldsta avbildningen av glasögon i Sverige. Målningarna har varit överkalkade men togs fram vid restaureringen 1911-12.
Torshälla kyrktorn byggdes om 1614 till en höjd av 102 meter inklusive spiran, vilket då gjorde det till en av Sveriges högsta byggnader, och tornet användes därför som landmärke av sjöfarten på Mälaren.
Spiran förstördes tillsammans med taket i en brand orsakad av ett åsknedslag 1873 .
Vid återuppbyggnaden ersattes spiran med de nuvarande låga trappstegsgavlarna i tegel. Taket till långhuset sänktes också vid denna ombyggnad. Spår av den tidigare takhöjden är fortfarande synliga i kyrktornets östra fasad.

om du vill se fotot/vykortet i större format kan du klicka på fotot till vänster så öppnas det i ett nytt fönster.

   

Foto: Yvonne Karlsson
 

Torshälla, Kyrkan, 2017

Kyrkans yttre är inte förändrat så mycket. Men det är också det som är slående när man går där i Torshälla och ser tornet. Det är lätt att orientera sig med hjälp av det. Det är också det som är slående när man läser texter om Torshälla kyrka, landmärket från Mälaren.

Om du vill se fotot/vykortet i större format kan du klicka på det så öppnas det i ett nytt fönster.

 
Register över upplagda Månadens Vykort från 2006 och framåt
 
Vykort och foton som finns på sidan tillhör Eskilstuna Vykortsförening eller dess medlemmar.
Du som lånar bilder får gärna göra det under förutsättning att du anger var du lånat bilderna!
Länka gärna till vår hemsida www.etunavykort.se. Detta gäller alla bilder!