Köpmangatan
1920-tal och 2022

 

Köpmangatan gissningsvis från sent 1920-tal. Liv och rörelse utmed gatan. Butiker som erbjöd varierande varor. Där fanns allt från konserver och sydfruk till urverk och glasögon. Även konfektion.

När webmaster sökte information om Carl Siléns butik på Facebook i
gruppen Eskilstunatraktens historia fanns följande text:

"Köpmansgatan nr 31 visar åt gatan numera en relativt modern byggnad som dock till sitt ursprung är mycket gammal. Redan vid slutet av 1700-talet påbyggdes en äldre envånig manyggnad med ytterligare en våning. I bottenvåningen fanns fortfarande den lilla butiken jämsides med gårdsägarens bostadsvåning, övervåningen blev magasin. År 1870 inköpte Carl Silén gården och grundade den firma som ännu är inrymd i fastigheten. Men först 1925 ombyggdes den övre våningen till bostadsvåning av sonen Ruben Silén. Dittills hade där uppe endast inrymts magasinslokaler. Vid omyggnaden blev den i stället huvudvåning. Detaljer som fönsterbeslag och dylikt tyda på at bottenvåningen ursprungligen uppförts under 1700-talets första hälft" / Ur Sörmlandsbygden 1941 sidan 109, 111-112.

Tack Facebook och gruppen Eskilstunatraktens historia för hjälpen med information och kunskap!


Butiker finns det fortfarande, men inte i den omfattning som fanns i början av förra seklet. Många av byggnaderna är från 17- och 1800-talet. En miljö värd att värna om!

Foto och ©: Ann-Britt Torsek

 
Till toppen av sidan.