Rundvandring runt Fristadstorget
29 augusti 2004

 
 
Fotona är tagna av Yvonne Karlsson

Kanske var det 2004 års upplaga av Drakbåtsfestival som gjorde att så få deltagare dök upp på den rundvandring som genomfördes den 29 augusti?
Lennart Pettersson hade sammanställt ett fint material med vykortsvyer från Fristadstorget. Eftersom några av deltagarna dessutom har egen erfarenhet från utvecklingen av Fristadstorget fick vi muntligen veta många saker som inte stod att läsa i Lennarts fina häfte.
På fotot till vänster ser vi fr.v. Gösta Hellgren, Lennart Pettersson, Rune Eriksson och Lars Juhlin.

I bakgrunden kan vi se Stadshuset. Till höger om detta låg Eskilstuna första biograf. Rune Eriksson, t v i bild, hade besökt denna biograf som liten pojke. Fortsättningen på det som idag kallas Alva Myrdals gata fanns en liten butik där man kunde köpa sig en strut med karameller innan man gick på biografen.
En härlig dag med solsken och värme. Vår träff var förlagd till tidig förmiddag, så många av det annars ganska livliga Fristadstorget låg i tysthet.
Men tro för den delen inte att vi var ensamma! Vid en liten paus träffade vi en dam som berättade att hon fick följa sin mor och far till torget som liten. Hon kunde berätta hur torghandeln var indelad efter vilken sorts varor man hade till försäljning.
Jag undrar om jag kommer ihåg rätt om att hon berättade att man t.o.m. kunde köpa kött på torget på den tiden?